Rotfruktssoppa med krutonger

4 port
 
800 g rostade eller kokta rotfrukter
2,5 dl vitt vin
5 dl vatten
1/2 dl grädde
1 msk konc kycklingfond
1 tsk salt
0,25 tsk peppar
1/2 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk
 
Krutonger:
 
3 skivor lantbröd
1 msk olivolja
1 tsk salt
0,25 tsk peppar
1/2 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk
 

Gör så här

  1. Lägg rotfrukterna i en rymlig kastrull. Tillsätt vin, vatten, grädde och fond och koka några minuter. Mixa soppan och smaka av med salt, peppar och timjan.

  2. Skär brödet i tärningar. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i brödtärningarna och låt dem få färg. Strö över salt och timjan. Servera soppan toppad med brödkrutonger.