Minestronesoppa

5-6 port
 
150 g rökt skinka eller sidfläsk
2-3 morötter
1 medelstor palsternacka
1 bit rotselleri
2 gula lökar
2-3 potatisar
5-6 dl finstrimlad vitkål
1/2 dl långkornigt ris
2 msk smör
1 1/2 liter vatten
2-3 buljongtärningar
2-3 msk tomatpuré 
1-2 tsk basilika eller mejram
(1-2 vitlöksklyftor)
3-4 tomater, färska eller på burk
salt & svartpeppar
 
Skär köttet i små tärningar. Skala och skär grönsaker och potatis i små tärningar eller smala strimlor, eller så kan man strimla i matberedare. Skal och hacka löken.
 
Fräs det rökta och risgrynen i fettet i en rymlig gryta. Lägg i alla grönsakerna och låt dem fräsa med. Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar, tomatpuré, smulad örtkrydda och ev pressad vitlök.
 
Koka på svag värme under lock 20-25 min. Lägg mot slutet i hackade färska eller väl avrunna burktomater.
 
Späd med lite vatten om soppan är för tjock. Smaka av med salt och nymalen peppar.
 
Servera med vitt bröd och riven ost, helst parmesanost.
 
Tips: riset kan bytas ut mot ca 1 dl snabbmakaroner som läggs i soppan 3-5 min innan den är färdigkokt.