moules marinières

Detta är ett recept från Leif Mannerström
 
4 port
 
  • 1 kg blåmusslor
  • schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 cl olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond, hemgjord eller utspädd köpt
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 1 bunt persilja, till garnering

Krutonger

  • 4 skivor vitt formbröd
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
Gör så här:
 
  1. Moules marinières
    Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten.
  2. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.
  3. Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan.
  4. Tillsätt blåmusslor, häll på vin, fond och grädde.
  5. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra.
  6. Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite.
  7. Krutonger
    Tärna formbrödet och stek det knaprigt i smör, olja och vitlök. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Servering
    Servera musslorna i en stor skål, slå över soppa, persiljan och strö över brödkrutongerna.