Honungs- och pepparglaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsdipp

4 port
 
Ingredienser:
 
600 g fransyska
1.5 msk svartpeppar
1 msk anis
1 msk timjan
0.5 dl honung
1 dl soja
1 dl rapsolja
1 msk färskriven ingefära
1 msk sesamfrö
1 dl syltlök
 
Rotfrukter:
 
3 st morötter
3 st palsternackor
6 st potatisar
3 klyftor vitlök
2 små gula lökar
2 msk torkad timjan
färsk timjan
flingsalt
rapsolja
 
Röra:
 
4 st morötter
1 dl grekisk yoghurt
skal från 1 citron
1 msk färskriven ingefära
1 klyfta vitlök
 
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 150°C.
    2. Blanda honung, soja, ingefära och olja. Krossa och blanda svartpeppar, anisfrö och timjan.
    3. Pensla köttet med 1/3 av marinaden. Strö på kryddblandningen i ett jämt lager.
    4. Sätt i en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i köttet. Stek köttet i cirka 1 ½ timme, till innertemperatur 56°C.
    5. Pensla köttet med marinaden minst 2 gånger under stektiden. Låt svalna.
    6. Skiva köttet tunt och lägg på ugnsplåt. Pensla eller häll på mer marinad. Täck köttet med folie.
    7. Röra: Koka morot mjuk. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
    8. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200°C.
    9. Dela rotfrukter och lök i grova bitar. Lägg alla ingredienser utom färsk timjan på en oljad ugnsplåt och rosta i cirka 15 minuter.
    10. Strö på flingsalt och färsk timjan på rotfrukterna vid servering.
    11. Värm köttet i ugnen strax innan servering. Strö på sesamfrön och hackad syltlök vid serveringen.