Honungs- och pepparglaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsdipp
4 port
Ingredienser:
600 g fransyska
1.5 msk svartpeppar
1 msk anis
1 msk timjan
0.5 dl honung
1 dl soja
1 dl rapsolja
1 msk färskriven ingefära
1 msk sesamfrö
1 dl syltlök
Rotfrukter:
3 st morötter
3 st palsternackor
6 st potatisar
3 klyftor vitlök
2 små gula lökar
2 msk torkad timjan
färsk timjan
flingsalt
rapsolja
Röra:
4 st morötter
1 dl grekisk yoghurt
skal från 1 citron
1 msk färskriven ingefära
1 klyfta vitlök
-
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150°C.
- Blanda honung, soja, ingefära och olja. Krossa och blanda svartpeppar, anisfrö och timjan.
- Pensla köttet med 1/3 av marinaden. Strö på kryddblandningen i ett jämt lager.
- Sätt i en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i köttet. Stek köttet i cirka 1 ½ timme, till innertemperatur 56°C.
- Pensla köttet med marinaden minst 2 gånger under stektiden. Låt svalna.
- Skiva köttet tunt och lägg på ugnsplåt. Pensla eller häll på mer marinad. Täck köttet med folie.
- Röra: Koka morot mjuk. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
- Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200°C.
- Dela rotfrukter och lök i grova bitar. Lägg alla ingredienser utom färsk timjan på en oljad ugnsplåt och rosta i cirka 15 minuter.
- Strö på flingsalt och färsk timjan på rotfrukterna vid servering.
- Värm köttet i ugnen strax innan servering. Strö på sesamfrön och hackad syltlök vid serveringen.
