Rosenbröd

ca 15 st
 
  • 50 g smör 
  • 2 1/2 dl mjölk 
  • 25 g färsk jäst 
  • 1/2 tsk salt 
  • 5 - 6 dl vetemjöl (5-6 dl motsvarar 300-360 g)
  • 1 ägg (till pensling)
  • sesam och vallmofrö
 
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C. 
  2. Smula ner jästen i en degbunke, gärna i en hushållsmaskin. Tillsätt degspadet och saltet och rör tills jästen löst sig. 
  3. Arbeta ner det mesta av mjölet till en smidig deg och arbeta degen i minst 5 minuter i maskin. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
  4. Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta ev. i resten av mjölet. Rulla ut degen till en längd på ca 50 cm. Dela den i ca 15 lika stora bitar (för 15 frallor). Forma dem till runda eller ovala bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
  5. Klipp snitt i bröden med en sax. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
  6. Sätt ugnen på 250°C.
  7. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över sesam- eller vallmofrön. 
  8. Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter.  
  9. Låt bröden svalna på galler under bakduk.