Rosenbröd
ca 15 st
- 50 g smör
- 2 1/2 dl mjölk
- 25 g färsk jäst
- 1/2 tsk salt
- 5 - 6 dl vetemjöl (5-6 dl motsvarar 300-360 g)
- 1 ägg (till pensling)
- sesam och vallmofrö
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C.
- Smula ner jästen i en degbunke, gärna i en hushållsmaskin. Tillsätt degspadet och saltet och rör tills jästen löst sig.
- Arbeta ner det mesta av mjölet till en smidig deg och arbeta degen i minst 5 minuter i maskin. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
- Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta ev. i resten av mjölet. Rulla ut degen till en längd på ca 50 cm. Dela den i ca 15 lika stora bitar (för 15 frallor). Forma dem till runda eller ovala bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Klipp snitt i bröden med en sax. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över sesam- eller vallmofrön.
- Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.