Lufsa med bacon

 
 
En supergod rätt från Öland som är väl värd att prova, är absolut en ny favorit hos oss 
 

 Det här behöver du :

12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
500 gram rimmat fläsk / eller sidfläsk / bacon

 

Gör så här : 

Ställ ugnen på 225 grader,  Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )              Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak)             Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten, men tänk på att även fläsket / baconet är ganska salt.

Blanda sedan detta med potatisen.                                                                

 Öppna baconet och fördela ut både i botten & toppen på potatiskakan.  Och bred ut dem över potatiskakan. In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.

 Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.

 

 
(källa: Jennys matblogg, foto:privat)