Julkryddade köttbullar med potatis- och palsternackspuré och rårörda lingon

 
4 port
 
1 gul lök
1 pkt lingon
250 g morötter
500 g nötfärs
200 g palsternacka
900 g potatis
1 krm kanel
1 msk kinesisk soja
2 krm kryddpeppar
1 dl mjölk
3/4 tsk salt
2 msk smör
1 dl socker
3 msk ströbröd
1 krm svartpeppar
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 225*.
2. Häll lingon (tinade) och socker i en skål och rör tills bären är mosiga.
3. Skala potatis och palsternacka. Dela i mindre bitar och koka dem i lättsaltat vatten.
4. Blanda i en bunke: ströbröd, mjölk, kinesisk soja, salt, kryddpeppar, kanel och svartpeppar. Grovriv löken och blanda ner lök och köttfärs i bunken.
5. Ta fram en långpanna. Forma 30 st små köttbullar och lägg dem i långpannan. Stek mitt i ugnen 11-12 min.
6. Skala och finriv morötterna och lägg i en skål.
7. Mosa nykokt potatis och palsternacka tillsammans med smör och mjölk. Krydda med salt och peppar.
Servera köttbullarna med purén, rårörda lingon och morötter.