Ostgratinerad filé med portvinssås
ca 700 g fläskfilé
smör till stekning
salt, svartpeppar
Sås:
2-3 scharlottenlökar
smör till stekning
2 msk vetemjöl
2 msk portvin
1 msk fransk senap
1 msk kalvfond eller ½ oxbuljongtärning
2 dl sky + vatten
2 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
50 g roquefortost
Servering:
Ris och sallad
Gör så här:
1. Vik ändbiten på fläskfilén dubbel och bind upp med steksnöre. Bryn fläskfilén runtom i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg den i en ugnsäker form och sätt in den i nedre delen av ugnen. Stick in en stektermometer där filén är som tjockast och stek tills innertemperaturen är 65*, ca 15 min. Låt filén vila något innan den skärs i 1½ cm breda skivor.
2. Sås: Finhacka löken. Fräs lökhacket i smör tills det är genomskinligt. Strö över mjölet, rör om och blanda i de övriga ingredienserna utom osten. Skyn från ugnsstekningen silas ner i såsen.
3. Lägg fläskfiléskivorna något omlott på ett ugnsäkert fat. Koka upp såsen och häll den över skivorna. Smula osten överst.
4. Sätt in fatet mitt i ugnen och gratinera tills rätten fått fin färg, ca 15 min.
(foto:privat)