Kuvertbröd med örter
20 st
Ingredienser
- 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar 480 g)
- 100 g smör eller margarin
- 2 tsk socker
- 1 tsk salt
- 25 g jäst
- 3 dl kall mjölk
- 1 ägg
Fyllning
- 75 g smör eller margarin
- 2 1/2 dl hackade, blandade örter t ex persilja, rosmarin och timjan
Till ev. pensling
- 1 ägg
Gör så här
Gör så här- texten är avsedd för 20 st bröd.
- Blanda samman vetemjöl, matfett, socker och salt till en smulig massa i en bunke. Lös upp jästen i mjölken och vispa ner ägget. Tillsätt detta i mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme i rumstemperatur eller i kylskåp över natten.
- Fyllning: Bryn matfettet till fyllningen. Vill du inte vill ha örtsmak, ta endast 50 g smör. Vill du ha örtsmak på bröden, blanda matfettet med örterna (det går åt lite mera matfett då, ca 75 g smör, för att örterna suger upp fettet).
- Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta ihop den. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta ca 24x40 cm. Skär ut 6 degremsor på längden ca 4 cm breda. Pensla eller bred fyllningen på degremsorna och lägg dem på varandra. Den översta ska inte ha någon fyllning. Skär varje längd i 10 bitar och lägg dem i stora muffinsformar med snittytan uppåt. Sätt formarna på en plåt.
- Låt bröden jäsa övertäckta med bakduk till knapp dubbel storlek. Sätt ugnen på 250°C grader.
- Pensling: Pensla ev. bröden med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler.
(Källa: www.ica.se, foto:privat)