Kalops
3 kg grytbitar av benfri högrev
4 gula lökar
1 stor morot
2 msk smör
4 lagerblad
10-12 kryddpepparkorn
8-10 vitpepparkorn
½ dl tomatpuré
½ dl kinesisk soja
½ dl vetemjöl
4 tärningar mörk oxbuljong
2 liter vatten
2½-3 tsk salt
Tillbehör:
inlagda röbetor
smörslungade morötter
kokt potatis
Gör så här:
1. Börja med att skala lök och morot. Skör löken i klyftor och moroten i bitar.
2. Hetta upp en stekpanna. Lägg i 1 msk smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över det i en stor gryta.
3. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta och rör om väl.
4. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt ca 1 ½ timme. Tillsätt morötterna som får koka med sista halvtimmen.
5 Servera med rödbetor, smörslungade morötter och kokt potatis
(foto:privat)