Äpplepaj med marängtäcke

Ett gammalt recept som kommer från ett konditori som för många år sedan låg i Stockholm, Filips konditori.

Pajdeg

3 dl vetemjöl
150g smör eller margarin
2-3 msk iskallt vatten

Fyllning:

4-5 äpplen
1 dl strösocker
2-3 bitar syltad ingefära (beroende på storlek)

Maräng:

3 äggvitor
1½ dl socker

Pajdegen:

Hacka ihop matfett och mjöl till en gryning massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop snabbt. Svep in degen i plastfolie och låt den vila kallt i minst en timme.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform med avtagbar kant. Nagga  botten med en gaffel och förgrädda i 200-225* i 12-15 min.

Fyllningen:

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar. Lägg äppelbitarna, tillsammans med sockret i en kastrull och låt dem smälta på svag värme tills de blivit halvmjuka. Låt svalna och blanda sedan med finhackad eller grovt riven syltad ingefära. Bred över pajbotten. Höj ugnsvärmen till 250*.

Marängen:

Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills massan är sidenblank. Bred marängmassan över de mjuka äpplena. Grädda i 5-10 min tills marängen fått fin färg.

Servera gärna pajen ljummen med en god vaniljsås.







(foto:privat)