Kalljäst grovt bröd

1 bröd

25 g jäst
2½ dl naturell yoghurt
2½ dl vatten
2 msk mörk sirap
2 msk matolja
1½ tsk salt
1 dl fibrex
1 dl kruskakli
4 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl special

1. Lös upp jästen i den kalla yoghurten och vattnet.

2. Tillsätt sirapen, matoljan och saltet. Rör om.

3. Blanda ner fibrex, kruskakli, rågmjöl och vetemjöl. Knåda samman till en slät och smidig deg.

4.  Klä en korg invändigt med bakduk. Forma degen till en rund slät bulle och lägg ner i korgen. vik över och täck degen med bakduken.

5. Ställ degen kallt att jäsa över natten.

6. DAG 2: Sätt ugnen på 250*. ta fram det färdigjästa brödet som bör ha jäst till knappt dubbel storlek, om inte så för det jäsa ytteliggare en stund i rumstemperatur.

7. Stjälp försiktigt degen ur korgen och tag bort bakduken.

8. Ställ in brödet i nedre delen av den heta ugnen 0ch sänk genast värmen till 200*.

9. Grädda brödet i 35-40 min.



(foto:privat)