Festfilé i currysås med vitlökssvamp och quinoarisotto

4 pers

500 g fläskfilé
2 scharlottenlökar
smör till stekning
salt och peppar
1-2 tsk currypulver
2 dl köttbuljong av tärning
1 dl matlagningsgrädde

Vitlökssvamp

250 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
smör till stekning
salt och peppar
3 msk hackad persilja

Till servering
 quinoarisotto och lättkokta socker ärter

1. Putsa fläskfilén fri från fett och hinnor. Skär den i centimetertjocka skivor. Skala och finhacka scharlottenlöken.

2. Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn köttskivorna hastigt på båda sidorna. Salta och peppra. Ta upp köttet och ställ det åt sidan.

3. Sänk värmen och lägg ner löken i stekpannan. Fräs den sakta och gyllenbrun. Strö över curryn och låte den fräsa med ett ögonblick. Slå på buljongen och grädden. Lägg i köttskivorna och låt puttra i 5 min.

4. Skiva champinjonerna. Skala och krossa vitlöksklyftorna. hetta upp smör i en annan stekapanna och stek svampen och vitlöken tills svampen är mör och har fått lite färg. Salta och peppra och rör i persiljan. Häll svampröran över köttet. Servera med quinoarisotton och lättkokta sockerärtor.

QUINOARISOTTO

4 pers

3dl quinoa
1 gul lök
1 msk smör
2 msk olivolja
6 dl kokande grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1½ dl riven parmesanost
salt och svartpeppar

1. Skölj quinoagrynen väl med ljummet vatten och låt dem rinna av.

2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smöret och oljan utan att den tar färg. Lägg i quinoan och rör om.

3. Tillsätt ett par deciliter av den heta kokbuljongen och låt koka in under omrörning. Fortsätt tillsätta buljongen i omgångar och koka sakta tills buljongen kokat in. Rör då och då. Häll sist i vinet och låt det koka in helt. Rör i den rivna osten och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera.