Lasagne
4-5 port
Köttfärssås:
450 g nötfärs eller blandfärs
1 gul lök
½-1 pressad vitlöksklyfta
70 g rotselleri
1-2 morötter
2 msk smör
1 brk krossade tomater
½ dl tomatpuré
1 dl grönsaksbuljong
½ tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
2 tsk oregano
Ostsås:
1½ l mjölk eller 1 l mjölk och 5 dl grönsaksbuljong
1½ dl vetemjöl
2½ dl riven ost
1 krm vit- eller svartpeppar
Gör så här:
Köttfärssås:
1. Skala och hacka löken och vitlöken.
2. Skala och riv rotsellerin och morötterna grovt.
3. Fräs först lök och vitlök. Lägg i selleri och morötter och låt allt fräsa några minuter.
4. Bryn färsen och stek tills den fått fin färg.
5. Häll i krossade tomater, tomatpuré, buljong och kryddor. Låt allt koka under lock på svag värme i ca 20 min.
Ostsås:
6. Vispa ur mjölet i lite av mjölken till en slät redning. Häll i resten av mjölken och låt såsen koka upp under omrörning. Tillsätt den rivna osten och låt ej såsen koka mera.
7. Smaka av.
8. Häll ett lager ostsås i botten av formen och lägg på pastan. Täck med ett lager köttfärssås och ett lager ostsås. Varva sen pastan och såserna. Avsluta med ostsåsen.
9. Gratinera 40 min i ca 40 min.
(Källa och foto: Barnens bästa mat)