Örtdoftande portergryta

6 port


1 kg nötkött, t ex högrev eller bog
2 skivade gula lökar
2 msk smör
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 flaska porter, 33 cl
1 msk dijonsenap
2 msk farinsocker
1½ msk mörk oxfond eller 1 tärning
3 msk vetemjöl
3 skivade morötter 1 tsk timjan
2 msk portvin eller outspädd svart vinbärssaft
färsk timjan
100 g cocktailtomater

Gör så här:

1. Skär köttet i 2x2 cm stora kuber. Bryn dem och löken i omgångar. Salta och peppra. Lägg över det brynta i en gryta. Skölj ur pannan med lite vatten och häll det i grytan också.

2. Tillsätt porter, senap, socker och fond. Vätskan ska täcka köttet, tillsätt i annat fall mer vatten. Låt grytan sjuda under lock minst 30 min.

3. Blanda ut mjölet med lite vatten och rör ned det i grytan tillsammans med morötter. Tillsätt timjan och portvin. Fortsätt med att sjuda grytan ca 10 min.

4.Strö över timjan. Halvera tomaterna och strö över dem också.

5. Servera grytan med kokt potatis och grönsaker.





(foto: privat)