Anna-Lenas Tebröd

ca 25 bullar

3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1½ dl havregryn
50 g jäst
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Koka upp en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.

2. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37*. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig och tillsätt resten av mjölken, gröt, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.

3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en ca 2½ cm tjock kaka. Ta ut runda kakor  med mått, ca 8 cm i diameter som läggs på bakpappersklädda plåtar. Nagga bröden och låt jäsa ytterliggare 15 min.

4. Sätt ugnen på 225*. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.



(foto:privat)