Morotsbröd

2 stora limpor

50 g jäst
4½ dl vatten
1 1/4 dl filmjölk
½ dl flytande margarin
2 msk strösocker
2½ tsk salt
1½ dl havrekli
1 kg vetemjöl + lite till utbakningen
5 dl grovt rivna morötter
1 ägg till pensling

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt och tillsätt det tillsammans med filen, margarinet, sockret och saltet. Vispa tills jästen löst sig.
2. Tillsätt havrekliet, mjölet och morötterna och arbeta degen väl, 8-10 min i maskin. Strö över lite mjöl, täck med en bakduk och låt jäsa i 40 min.
3 Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor. Låt jäsa på bakppappersklädd plåt medan ugnen värms till 225*.
4. Vispa upp ägget och pensla bröden. Baka i nedre delen av ugnen i 30-35 min. Låt svalna på galler under bakduk.



foto:privat

#1 - - sofie:

Ser gott ut, ska jag testa att baka.