Vallmobröd

Supergoda bullar som är enkla att baka.

28 st

2½ dl vatten
2½ dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1½ tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
13-14 dl vetemjöl

Pensling och garnering:
1 ägg
vallmofrön

1. Värm vattnet och mjölken fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och häll vätskan över. Rör om tills jästen löst sig.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter salt, socker och ägg. Rör om.
3. Blanda ner mjölet och arbeta till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den vila i bunken ca 30 min.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en rektangulär platta ca 28x48 cm. pensla ytan med lätt uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Sporra eller skär upp degen i rutor ca 7x7 cm.
5. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 40 min. Sätt ugnen på 250*.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 6 min.