Norska lefser

16 st

375 g kokt kall potatis
6 dl filmjölk
3/4 dl brödsirap
3/4 dl farinsocker
3 tsk hjortronsalt
14-15 dl vetemjöl

Ugn 200*

Gör så här:
1. Riv potatisen på ett råkostjärn, ganska grovt.
2. Häll filmjölk, farinsocker och sirap över potatisen och rör samman det.
3. Blanda samman mjöl och hjortronsalt. Rör ner det i potatissmeten och arbeta degen väl. Degen få inte vara för fast. Låt den stå svalt i ca 1 timme.
4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i 16 bitar och kavla ut runda kakor ca 1 cm tjocka. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och nagga dem.
5. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min.
6. Lägg lefserna ovanpå varandra inlindade i bakduk så att de håller sig mjuka. Går bra att frysa.



(foto:privat)