Langos

För 10 personer

25 g jäst
3 dl ljummet vatten 1 stor kokt kall potatis (ca 90 g)
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl mjöl till utbakningen

olja till friteringen

Vitlöksolja:
4 stor vitlöksklyftor
1 dl solrosolja (eller annan neutral olja)

fyllning:
3 dl gräddfil
1 rödlök
100 g svart stenbitsrom

Gör så här:
1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
2. Riv den kokta potatisen fint.
3. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 min.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 eller 32 delar. Kavla ut och jäs bröden 10 min.
5. Hetta upp oljan till 180* och fritera bröden. 4 min per sida för stora langos, 3 min för mindre. Vänd dem efter halva tiden.
6. Låt svalna på galler med hushållspapper under.
7. Rör samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med blandningen. Servera med gräddfil, finhackad rödlök och en klick svart kaviar.



(foto:privat)