Vi har blivit sååååå trötta på "köbebrö" att nu är det hembakt som gäller.
Ingredienser (20 portioner)
- 50 g jäst
- 75 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 ½ tsk salt
- ½ dl ljus sirap
- 3 dl havregryn
- ca 10-11 dl vetemjöl special
- Garnering/pensling
- mjölk
- havregryn
- ev. cornflakes
Tillagning
- Smula ner jästen i en degskål.
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
- Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt, sirap, havregryn och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.
- Låt dem jäsa under duk c:a 30 minuter.
- Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt.
- Dela degen i c:a 20 lika stora bitar och forma lätt avlånga bullar. Lägg dem på bakpappersbeklädd plåt.
- Låt dem jäsa under duk c:a 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med mjölk och strö över havregryn och ev. cornflakes.
- Grädda mitt i ugnen c:a 12-14 minuter.
- Låt bullarna kallna på galler under duk. Frys det som blir över
(Källa: www.receptcentalen.se, Foto:privat)