Havrebullar

Vi har blivit sååååå trötta på "köbebrö" att nu är det hembakt som gäller.

Ingredienser (20 portioner)

  • 50 g jäst
  • 75 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ dl ljus sirap
  • 3 dl havregryn
  • ca 10-11 dl vetemjöl special
  • Garnering/pensling
  • mjölk
  • havregryn
  • ev. cornflakes

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en degskål.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
  3. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt salt, sirap, havregryn och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.
  5. Låt dem jäsa under duk c:a 30 minuter.
  6. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt.
  7. Dela degen i c:a 20 lika stora bitar och forma lätt avlånga bullar. Lägg dem på bakpappersbeklädd plåt.
  8. Låt dem jäsa under duk c:a 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Pensla bullarna med mjölk och strö över havregryn och ev. cornflakes.
  11. Grädda mitt i ugnen c:a 12-14 minuter.
  12. Låt bullarna kallna på galler under duk. Frys det som blir över



    (Källa: www.receptcentalen.se, Foto:privat)