Farmors knapriga blåbärspaj

I lördags bjöd Nellie på underbart god blåbärspaj med hemlagad vaniljsås, mums!

150 g mjukt smör
3 dl vetemjöl/mjölmix (190 g) 
1½ dl strösocker (125 g)
1½ dl havregryn

Fyllning:
250 g färska blåbär (eller frysta)
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
msk potatismjöl

Knaprig topping:
75 g smör
2½ dl havregryn
1½ dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör i vetemjöl/mjölmix, strösocker och havregryn. Tryck ut degen i en pajform och nagga. Tryck ner kanten med aluminiumfolie så att den inte sjunker ner. Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger. Rör ner potatismjölet och fyll skalet. Smält smöret och blanda ner havregryn och strösocker, låt svälla i cirka 2 minuter. Strössla toppingen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.



(källa: Leilas bok, a piece of cake, Foto:privat)