Snart är julen slut....

Oj vad tiden går fort när man är ledig. Man tror att man ska hinna så jättemycket tex trodde jag att jag skulle blogga varje dag men ack ack ack det har blivit precis tvärtom vi har tagit så långa sovmorgnar att sedan har dagarna och kvällarna varit fullt uppbokade. Men jag tänker ändå lägga in lite julrecept och bilder nu om inte annat så kan ni ha dem till nästa jul.




Mina goda Vörtlimpor

100 g margarin
2 flaskor porter (á 33 cl)+4 dl julmust
50 g jäst
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
2 msk malda pomeransskal (färdigt pulver)
2-3 dl russin
ca 3 l (ca 1,7 kg rågsikt)

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt porter och julmust. Värm till 37*. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, russin och nästan allt mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta i hop till en smidig deg. Jäs under bakduk 45-60 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Forma dem till släta längder. Om degen först plattas eller kavlas ut och rullas i hop så blir limporna högre. Lägg dem på tvären i en smord långpanna. Klipp bitar av bakplåtspapper och lägg mellan bröden så fastnar de inte i varandra. Jäs under bakduk 20-30 min.
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen i 250*, minska samtidigt till 200*, så får brödet rätt gräddningstemperatur från början. Grädda ca 40 min. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Lycka till!

Julgodis har vi också gjort det är ju sååååååååååå gott.




Leilas Rocky Road

300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 påse dumlekola
1 näve mini marshmallows
1,5 dl salta jordnötter
0,5 dl skalade pistagenötter

Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i små munsbitar.



Ischoklad

1 kaka (250 g) ljus blockchoklad
125 g kokosfett

Bryt sönder chokladen och lägg bitarna tillsammans med kokosfettet i en skål och smält det i ett vattenbad.
Ös upp smeten i ischokladformar och ställ dem kallt att stelna. Förvaras i kylskåp.

När Jesper på lille julafton var och klippte sig hos frissan, satt jag och bäddrade i en tidning och hittade där dessa två recept som komme nu......



Kokosbollar med vit choklad

Dessa var ganska kladdiga att göra men goooooda

200 g av lindts vita choklad med vaniljsmak
2,5 dl kokos
kokos att rulla dem i

Smält chokladen i vattenbad. Blanda i kokos, forma till små bollar och rulla dem i kokos. Ställ kallt att stelna och njuuut.



Detta är nog det godaste godis som jag någonsin gjort denna burks innehåll bara försvann.

Marshmallowschoklad

200 g marabou mjölkchoklad
Ganska mycket klippta marshmallows

Smält chokladen i vattenbad, blanda ner marshmallowsen, bred ut  till en kaka, låta kallna. Skär det i bitar när det stelnat. Göm dem!!! och plocka fram dem till något speciellt tillfälle. Mums!!!