Mina goda Vörtlimpor




Mina goda Vörtlimpor

100 g margarin
2 flaskor porter (á 33 cl)+4 dl julmust
50 g jäst
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
2 msk malda pomeransskal (färdigt pulver)
2-3 dl russin
ca 3 l (ca 1,7 kg rågsikt)

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt porter och julmust. Värm till 37*. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, russin och nästan allt mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta i hop till en smidig deg. Jäs under bakduk 45-60 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Forma dem till släta längder. Om degen först plattas eller kavlas ut och rullas i hop så blir limporna högre. Lägg dem på tvären i en smord långpanna. Klipp bitar av bakplåtspapper och lägg mellan bröden så fastnar de inte i varandra. Jäs under bakduk 20-30 min.
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen i 250*, minska samtidigt till 200*, så får brödet rätt gräddningstemperatur från början. Grädda ca 40 min. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Lycka till!