RabarberPaj med Jordgubbsmaräng

För 10 pers

Pajskal:
100 g smör (kallt, skuret i tärningar)
1½ dl florsocker
3½ dl vetemjöl
2 krm salt
½ tsk vaniljsocker
1 ägg
5 medelstora rabarberstjälkar
1 vaniljstång
1 msk vatten
½ dl socker
1 msk maizena

Jordgubbsmaräng:
3 äggvitor
1 tsk färskpressad citronjuice
2 dl socker
1 dl jordgubbspuré eller mosade jordgubbar

Gör så här:
1. Hacka ihop smör, florsocker, vetemjöl, salt och vaniljsocker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och blanda hastigt till en jämn pajdeg.
2. Tryck ut degen i en pajform, 28 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ in i frysen 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200*. Grädda pajskalet direkt från frysen i ca 10 min i mitten av ugnen.
4. Skala rabarberna. Skiva och lägg bitarna i en kastrull. dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen.
5. Lägg  i stången och tillsätt vatten och socker. Koka upp och låta sjuda några minuter.
6. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner i rabarberkompotten. Koka upp. Dra från värmen och låt svalna. Ta upp vaniljstången och häll kompotten i pajskalet.
7. Sätt ugnen på 250*. Vispa upp äggvita, citronjuice och ca 1/3  av sockret på låg hastighet med elvisp eller för hand. tillsätt resten av sockret lite i taget och tillsätt jordgubbspurén. Vispa på högsta hastighet.
8. Fyll en spritspåse och spritsa ut marängen över rabarberfyllningen. Sätt in pajen i ugnen ca 5 min eller tills den fått fin färg.

 (foto privat)

Tips! Jag gillar inte spritspåsarna den blir kladdiga och äckliga och svåra att få rena. Jag har köpt en sprits från tupperware och den är väl värd sitt pris, kanonbra.