Frö och filmjölksbröd
1 st bröd
25 g jäst
1 dl filmjölk
2,5 dl kallt vatten
1 msk olja, jag använde olivolja
2 msk linfrön
2 msk skalade sesamfrön
0,5 dl skalade solrosfrön
0,5 dl lingonsylt
2 dl dinkelmjöl
6-7 dl rågsikt
Gör så här:
Lös upp jästen i filmjök och vatten. Häll i övriga ingredienser förutom saltet och ett par deciliter av rågsikten. Rör ihop och tillsätt mer rågmjöl tills degen slutar klibba mot bunken men den ska ändå vara ganska lös. Kör i maskin ca 5 min blandar du för hand så knådar du ca 10 min. Nu tillsätter du saltet och fortsätter arbeta degen lika länge till.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och lägg i degen i formen. Pudra över mjöl, låt jäsa under duk ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250* och ställ in formen på lägsta falsen i 5 min. Därefter öppnar du ugnsluckan en liten stund för att släppa ut lite värme och sänker värmen till 220*. Grädda ca 25 min.

Foto: Privat