Pizza

Skrivet 2019-11-24 Klockan 17:45:00

1 pizza för plåt                       Ugn 225-250˚
 
 4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g flytande margarin
2 dl mjölk

Rör i hop de torra ingredienserna med margarinet och tillsätt därefter mjölken. Degen blir kladdig så att du slipper kavla så du brer ut degen på plåten.
 
Tomatsås för två pizzor
 
400 g finkrossade tomater
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1/2 tsk salt
1 tsk socker
 
Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp blandningen och låte den sjuda i 10 min. Smaka ev av med mer socker eller oregano.
 
Topping
 
Riven ost
Strimlad skinka
Rödlök, fint strimlad
Skivade cocktailtomater
Någre klickar Philadelphiaost
 
Fördela såsen över pizzabotten och strö på osten. Lägg på resten av toppingen. Grädda pizzan i ugn ca 10-15 min eller tills den har fått fin färg.
 
Servera gärna med en pizzasallad.
 
 
 

Fläskytterfilé i sockerkaksform

Skrivet 2019-11-24 Klockan 17:44:35

Tänk att något så enkelt kan vara så fantastiskt gott......
 
 
 
 
1 st fläskytterfilé  (0,8-1 kg)
3 dl grädde
1 dl lingonsylt
1 st köttbuljongtärning
2 msk soja
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
 
Sås
1 dl grädde
2 1/2 msk mjöl
1 dl vatten
skyn från formen
 
Gör så här:
  •  Fläskytterfilén ska gräddas i ugn i en avlång sockerkaksform eller liknande. 90 minuter i 175 grader. Av skyn som blir gör du en god sås.
  • Storleken på fläskytterfilén kan variera, 08-1 kg. "Putsa" köttet med att skära bort det du inte vill ha med ex., fett, hinnor, senor
  • Lägg köttet rå (behöver inte förstekas) i sockerkaksformen. Blanda i en skål, grädde , lingonsylt, soya (jag använde Mrs Cheng´s), , smulad buljongtärning, salt och peppar, rör om. Häll det över köttet i formen. Grädda i ugnen. 2 ggr under tiden så tog jag lite av skyn och skedade det över köttet.
  • När köttet är klart , ta upp det och vira in det aluminiumfolie för att vila en stund.
  • Såsen: Sila av skyn som är i formen till en kastrull. Tillsätt grädden och låt koka upp. Vispa ut vetemjölet i kallt vatten och häll det i en fin stråle ner i den kokande skyn, rör om tills den kokat upp igen. Låt stå och småputtra några minuter, rör om så det inte bränns i botten. Om såsen blev för tjock tillsätt lite mer vatten. 
  • Skär upp köttet i skivor, valfri tjocklek. Lägg dem i en serveringsform med lite höga kanter. Häll den heta såsen över köttet strax innan servering. 
  • Serveras till ex. kokt potatis, pressad kokt potatis, kokt ris ... samt en sallad.
 
 

Raggmunkar med fläsk och lingon

Skrivet 2019-11-24 Klockan 17:36:05

4 port
 
10 stora potatisar fast sort ( minst 800 gram )
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
1 tsk salt
smör till stekning
 
Fläsk
Rivna morötter
 
Gör så här:
Skala & riv potatisen grovt ner i en bunke. Vispa ut mjölet med lite mjölk i taget till en klumpfri smet, och vispa ner resten av mjölk och ägg, salt. Blanda ihop mjölksmeten med de rivna potatisen.
 
Hetta upp stekpanna med smör ( gärna två pannor om du har) och stek två laggar i taget i respektive stekpanna. Några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.
Serveras sedan med stekt fläsk och lingonsylt.
 
 

Blåbärstårta

Skrivet 2019-11-24 Klockan 17:22:45

ca 10 pers
 
1 tårtbotten antingen hemmagjord eller köpt
Blåbärssylt ( gärna hemmagjord )
vaniljkräm gjord på 4 dl 3% mjölk
5 dl vispgrädde
2 askar färska blåbär
 
Blanda vaniljkrämen
 
Dela botten i 3 delar om det inte redan är gjort.
 
Visa grädden
 
Börja med vaniljkräm på understa botten, lägg på mittenbotten och bred på blåbärssylt, lägg på sista botten och bred på grädde. Resten av grädden spritsas på tårtan, lägg på blåbär. 
 
Ät och njut 😃
 
 
 
 

Köttfärsrisotto med yoghurtsås

Skrivet 2019-10-26 Klockan 13:49:30

 
 
4 port
 

Ingredienser:

  • 4 portioner ris
  • 1 st gul lök
  • 400 g nöt- eller blandfärs
  • ca 200 g morötter
  • 0,5 dl chilisås
  • 1 tsk salt

Yoghurtsås:

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk gurkmix
  • 2 msk chilisås
  • 1 krm salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar 

Gör så här:

Koka riset enligt instruktion på förpackning. Gör under tiden köttfärsröran och yoghurtsåsen.

Hacka löken. Skala och riv morötterna.

Hetta upp en stekpanna med en klick smör eller en skvätt olja.

Stek köttfärsen och löken på medelhög värme så att köttfärsen blir genomstekt och får lite färg och löken blir genomskinlig. Salta och rör om.

Sänk värmen när det börjar få färg så det inte blir bränt. Tillsätt eventuellt mer smör eller olja så det inte bränner fast.

Tillsätt chilisåsen och morötterna. Rör om och låt koka på svag värme ett par minuter.

Blanda köttfärsröran med riset.

Mät upp alla ingredienser till yoghurtsåsen d.v.s. turkisk yoghurt, gurkmix eller hackad smörgåsgurka, chilisås, salt och svartpeppar i en liten skål. Rör om. Klart.

Servera yoghurtsåsen till köttfärsrisotton.

 

Ananaspaj med hallon

Skrivet 2019-10-26 Klockan 13:34:54

 
 
ca 6 port
 
Pajdeg
 
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
200 g smör
1 1/4 dl socker
 
Fyllning
 
500 g konserverad krossad ananas
2 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
20 färska hallon
 
Om man vill kan man garnera med citronmeliss
 
Sätt ugnen på 175 ˚
 
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Skör smöret i tärningar och häll ner det tillsamman med sockret. Arbeta snabbt ihop till en deg och tryck ut den i en pajform.
 
Häll av ananasspadet  och rör ihop ananasbitarna med övriga ingredienser till fyllningen. Häll fyllningen i formen och tryck ner hallonen i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min eller tills pajen fått fin färg.
 
Låt svalna eller kallna helt, servera med vaniljglass.
 
 
 
 

TACOPAJ MED KYCKLING

Skrivet 2019-10-26 Klockan 13:20:21

4 port
 
Pajskal
 
125 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk vatten
 
Fyllning
 
1 grillad kyckling
1 gul lök
1 msk smör
1 fp tacokrydda
1 dl vatten
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost
 
Servera med : gräddfil, gurkstavar, tacosås och majschips
 
  • Hacka ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  • Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Låt stå i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. 
  • Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar.
  • Hacka löken fint, fräs den mjuk i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka på svag värme ca 5 min. Tillsätt kycklingbitarna, blanda väl och lägg allt i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över blandningen. Strö över ost. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min, tills äggstanningen stelnat och osten fått fin färg.
  • Servera pajen med tillbehören.
 
 

Kycklingcurrygratäng

Skrivet 2019-10-26 Klockan 13:09:39

 
 
6 port
 
1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 gul paprika
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 brk hela champinjoner
4 dl creme fraiche 
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl mango chutney
3/4 dl chilisås
3 msk tomatpuré 
1-3 tsk sambal oelek
1,25 msk curry
1,5 tsk paprikapulver
salt, peppar
riven smakrik ost
8-10 körsbärstomater
1 dl cashewnötter
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 225˚
 
Bena ur kycklingen
 
Skär paprikan i små bitar, hacka lök och vitlök. Fräs grönsakerna i smör tillsammans med champinjoner och curry några min på medelvärme.
 
Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal oelek, tomatpuré, chilisås, mango chutney, paprikapulver, salt och peppar och låt koka upp. Koka några minuter. Lägg grönsaksröran i en gratängform, sedan kycklingen och såsen, toppa med tomater, cashewnötter och riven ost.
 
Gratiner mitt i ugnen ca 20 min.
 
Servera med ris och en sallad.
 
 
 

Skogspanna

Skrivet 2019-10-26 Klockan 12:56:14

4-6 port
 
smör
ca 200 g kantareller
2 putsade fläskfiléer eller 1 stor fläskytterfile
1 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2-3 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar
 
Dela svampen i bitar. Fräs svampen i ett stekjärn med smör tills det mesta av vätskan har förångats. Plocka upp svampen och ställ åt sidan.
 
Putsa filéerna och skär dem i skivor som sedan delas i mindre bitar. Lägg ner köttbitarna i stekjärnet och bryn den tills de fått fin färg och är genomstekta. 
 
Tillsätt vattnet och låt det sjuda fem minuter. Blanda ner grädde, creme fraiche, soja och fond och låt blandningen koka upp. Låt sjuda i femton minuter under lock. Red ev. av med maizena. Rör ner lingonsylt och smaka av med salt och peppar. Tillsätt svampen. 
 
Servera gärna med ugnsrostade potatis och moröttter och ngn kokt grönsak.
 
 
Recept från Middagstipset
 

Våra Glädjespridare

Skrivet 2019-10-21 Klockan 22:01:00

Ibland känns det som om jag inte kan se mig mätt på de här två godingarna, som varje dag lyser upp vår tillvaro med sin energi, glädje och tillgivenhet. Tänk så mycket fattigare vårt liv hade varit utan dem.
 
 

Fisksoppa med citronaioli

Skrivet 2019-10-20 Klockan 13:51:00

Helt enkelt en toppen lördagkväll, kan inte bli så mycket annat med en underbart god fisksoppa och har man inget annat vitt drickbart hemma så funkar det så bra med Prosecco......
 
4 port
 
2 stora gula lökar
2 morötter
1 msk olivolja att steka i
3 msk tomatpure
4 msk koncentrerad hummerfond
8 dl vatten
170 g kräftstjärtar i lag
ca 250 g fryst tinad lax
ca 250 g fryst tinad torsk
15 cocktailtomater
3 dl vispgrädde
1 1/2 tsk sambal oelek
färsk eller fryst dill
 
Citronaioli
 
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
ca 2 tsk pressad citron samt rivet skal från ca 1/2 citron
1/2 pressad virlöksklyfta
1/2 tsk salt
 
Till servering: Ett gott lantbröd 
 
Börja med ailolin. Lägg äggulorna i en skål och vispa långsamt ner rapsoljan i skålen, börja droppvis och övergå sedan till en tunn jämn stråle. Tillsätt pressad citron, citronskal och pressad vitlök och smaka av med salt. Täck med lock eller plastfolie och ställ in i kyl.
 
Finhacka löken och grovriv morötterna. Hetta upp oljan i en gryta och fräs lök och morötter tillsammans i några minuter. Tillsätt tomatpuré, fond och vatten. Koka upp och låt sjuda ca 10 min.
Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil. Skär fisken i tärningar och lägg ner dem i  kastrullen tillsammans med tomaterna. Låt sjuda 8-10 min under lock eller tillsa fisken är genomkokt. Rör försiktigt ner grädde, sambal oelek och dill och låt alltsammans få ett uppkok.
Ta bort grytan från plattan och vänd försiktigt ner kräftstjärtarna. Garnera ev med lite dill. Servera genast med aiolin och ett gott bröd.
 
 
 

Löjromspizza

Skrivet 2019-10-19 Klockan 17:51:02

Gott att ha på tapasbuffen
 
1 färdig pizzabotten, gärna gjord på surdeg
creme faiche
riven ost
löjrom
rödlök
gräslök
 
Bred creme fraiche på botten och strö över riven ost, sätt in i ugnen en stund så att osten smälter. 
Låt svalna.
Toppa med löjrom, creme fraiche, rödlök och gräslök.
 
 

VITLÖKSRÄKOR MED PERSILJA OCH CITRON

Skrivet 2019-10-19 Klockan 17:46:04

6 personer (som tapas)
Tid: 15 minuter

Du behöver:

4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor (hackade)
1 nypa chiliflagor
400 g råa skalade räkor (MSC-märkta)
saft från 1/2 citron
1 nypa flingsalt
1 näve slätbladig persilja (hackad)

Gör så här:

Värm olivolja i en stekpanna och stek vitlöksklyftor tillsammans med en nypa chiliflingor. Tillsätt räkorna och tillaga på hög värme i cirka 2–3 minuter, tills de blivit rosa. Pressa över saften från 1/2 citron och strö över persilja och flingsalt. Servera med ett gott lantbröd.

 

Krämig pasta i tomatsås

Skrivet 2019-10-19 Klockan 17:36:56

6 port
 
400 g pasta av valfri sort (gärna farfalle, fussilli eller penne)

Tomatsåsen:
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
2 pkt krossad tomat (gärna finkrossad)
2-3 dl grädde
1 dl vatten
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk paprikapulver
1 msk balsamvinäger eller 1 tsk socker
1 tsk dijonsenap
Salt (gärna örtsalt)
Svartpeppar
200 g riven ost av valfri sort (mozarella, parmesan eller vanlig hushållsost funkar utmärkt)
 
Gör såhär:

Hacka löken och fräs i olja tills den mjuknar. Pressa i vitlöken, tillsätt oregano, basilika och stek lite till under omrörning. Häll i krossad tomat, vatten, balsamvinäger, dijonsenap, paprikapulver, salt och svartpeppar, låt puttra i ca 15 min. Koka pastan under tiden och sila av. Häll grädde i såsen och koka upp, låt sjuda långsamt i ca 5 min. Vill du ha en gräddig sås tillsätter du 3 dl grädde, för en rödare sås har du i 2 dl. Vänd sedan i pastan och den rivna osten, rör om tills osten smälter och såsen täcker pastan. Strö på finhackad persilja eller basilika och servera med sallad, köttbullar eller korv. Enkelt och gott!
 
 
 
 

Sweet chililax i ugn med ris

Skrivet 2019-10-19 Klockan 17:29:00

Detta var alldeles fantastiskt gott, laxen bara smälte i munnen. Tyvärr gör inte bilden rätten rättvisa.
 
4 port
 

Lax

  • 500 gram laxfiléer tinade
  • 1 krm salt cirka, efter smak
  • 1 krm svartpeppar cirka, efter smak
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sweet chilisås

Tillbehör

  • 3 dl ris
  • 250 gram morötter
  • 1 msk smör
  • 0,5 st Limefrukt
 
  • Om laxen är fryst, ta ut och tina.
  • Sätt ugnen på 175 grader. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

Lax

  • Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar efter smak.
  • Blanda ihop creme fraiche, vatten och sweet chilisås och häll över laxen. Sätt in i ugnen ca 12 min.

Tillbehör

  • Koka upp saltat vatten. Skala och skär morötterna i stavar och koka dem ca 4-5 min. Sila av vattnet och tillsätt smör till morötterna. Skär limen i klyftor.
  • Servera sweet chililaxen tillsammans med ris, morötter och limeklyftor.
 
 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se