Köttfärsrisotto med yoghurtsås

Skrivet 2019-10-26 Klockan 13:49:30

 
 
4 port
 

Ingredienser:

  • 4 portioner ris
  • 1 st gul lök
  • 400 g nöt- eller blandfärs
  • ca 200 g morötter
  • 0,5 dl chilisås
  • 1 tsk salt

Yoghurtsås:

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk gurkmix
  • 2 msk chilisås
  • 1 krm salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar 

Gör så här:

Koka riset enligt instruktion på förpackning. Gör under tiden köttfärsröran och yoghurtsåsen.

Hacka löken. Skala och riv morötterna.

Hetta upp en stekpanna med en klick smör eller en skvätt olja.

Stek köttfärsen och löken på medelhög värme så att köttfärsen blir genomstekt och får lite färg och löken blir genomskinlig. Salta och rör om.

Sänk värmen när det börjar få färg så det inte blir bränt. Tillsätt eventuellt mer smör eller olja så det inte bränner fast.

Tillsätt chilisåsen och morötterna. Rör om och låt koka på svag värme ett par minuter.

Blanda köttfärsröran med riset.

Mät upp alla ingredienser till yoghurtsåsen d.v.s. turkisk yoghurt, gurkmix eller hackad smörgåsgurka, chilisås, salt och svartpeppar i en liten skål. Rör om. Klart.

Servera yoghurtsåsen till köttfärsrisotton.

 

Ananaspaj med hallon

Skrivet 2019-10-26 Klockan 13:34:54

 
 
ca 6 port
 
Pajdeg
 
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
200 g smör
1 1/4 dl socker
 
Fyllning
 
500 g konserverad krossad ananas
2 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
20 färska hallon
 
Om man vill kan man garnera med citronmeliss
 
Sätt ugnen på 175 ˚
 
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Skör smöret i tärningar och häll ner det tillsamman med sockret. Arbeta snabbt ihop till en deg och tryck ut den i en pajform.
 
Häll av ananasspadet  och rör ihop ananasbitarna med övriga ingredienser till fyllningen. Häll fyllningen i formen och tryck ner hallonen i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min eller tills pajen fått fin färg.
 
Låt svalna eller kallna helt, servera med vaniljglass.
 
 
 
 

TACOPAJ MED KYCKLING

Skrivet 2019-10-26 Klockan 13:20:21

4 port
 
Pajskal
 
125 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk vatten
 
Fyllning
 
1 grillad kyckling
1 gul lök
1 msk smör
1 fp tacokrydda
1 dl vatten
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost
 
Servera med : gräddfil, gurkstavar, tacosås och majschips
 
  • Hacka ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  • Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Låt stå i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. 
  • Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar.
  • Hacka löken fint, fräs den mjuk i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka på svag värme ca 5 min. Tillsätt kycklingbitarna, blanda väl och lägg allt i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över blandningen. Strö över ost. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min, tills äggstanningen stelnat och osten fått fin färg.
  • Servera pajen med tillbehören.
 
 

Kycklingcurrygratäng

Skrivet 2019-10-26 Klockan 13:09:39

 
 
6 port
 
1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 gul paprika
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 brk hela champinjoner
4 dl creme fraiche 
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl mango chutney
3/4 dl chilisås
3 msk tomatpuré 
1-3 tsk sambal oelek
1,25 msk curry
1,5 tsk paprikapulver
salt, peppar
riven smakrik ost
8-10 körsbärstomater
1 dl cashewnötter
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 225˚
 
Bena ur kycklingen
 
Skär paprikan i små bitar, hacka lök och vitlök. Fräs grönsakerna i smör tillsammans med champinjoner och curry några min på medelvärme.
 
Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal oelek, tomatpuré, chilisås, mango chutney, paprikapulver, salt och peppar och låt koka upp. Koka några minuter. Lägg grönsaksröran i en gratängform, sedan kycklingen och såsen, toppa med tomater, cashewnötter och riven ost.
 
Gratiner mitt i ugnen ca 20 min.
 
Servera med ris och en sallad.
 
 
 

Skogspanna

Skrivet 2019-10-26 Klockan 12:56:14

4-6 port
 
smör
ca 200 g kantareller
2 putsade fläskfiléer eller 1 stor fläskytterfile
1 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2-3 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar
 
Dela svampen i bitar. Fräs svampen i ett stekjärn med smör tills det mesta av vätskan har förångats. Plocka upp svampen och ställ åt sidan.
 
Putsa filéerna och skär dem i skivor som sedan delas i mindre bitar. Lägg ner köttbitarna i stekjärnet och bryn den tills de fått fin färg och är genomstekta. 
 
Tillsätt vattnet och låt det sjuda fem minuter. Blanda ner grädde, creme fraiche, soja och fond och låt blandningen koka upp. Låt sjuda i femton minuter under lock. Red ev. av med maizena. Rör ner lingonsylt och smaka av med salt och peppar. Tillsätt svampen. 
 
Servera gärna med ugnsrostade potatis och moröttter och ngn kokt grönsak.
 
 
Recept från Middagstipset
 

Våra Glädjespridare

Skrivet 2019-10-21 Klockan 22:01:00

Ibland känns det som om jag inte kan se mig mätt på de här två godingarna, som varje dag lyser upp vår tillvaro med sin energi, glädje och tillgivenhet. Tänk så mycket fattigare vårt liv hade varit utan dem.
 
 

Fisksoppa med citronaioli

Skrivet 2019-10-20 Klockan 13:51:00

Helt enkelt en toppen lördagkväll, kan inte bli så mycket annat med en underbart god fisksoppa och har man inget annat vitt drickbart hemma så funkar det så bra med Prosecco......
 
4 port
 
2 stora gula lökar
2 morötter
1 msk olivolja att steka i
3 msk tomatpure
4 msk koncentrerad hummerfond
8 dl vatten
170 g kräftstjärtar i lag
ca 250 g fryst tinad lax
ca 250 g fryst tinad torsk
15 cocktailtomater
3 dl vispgrädde
1 1/2 tsk sambal oelek
färsk eller fryst dill
 
Citronaioli
 
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
ca 2 tsk pressad citron samt rivet skal från ca 1/2 citron
1/2 pressad virlöksklyfta
1/2 tsk salt
 
Till servering: Ett gott lantbröd 
 
Börja med ailolin. Lägg äggulorna i en skål och vispa långsamt ner rapsoljan i skålen, börja droppvis och övergå sedan till en tunn jämn stråle. Tillsätt pressad citron, citronskal och pressad vitlök och smaka av med salt. Täck med lock eller plastfolie och ställ in i kyl.
 
Finhacka löken och grovriv morötterna. Hetta upp oljan i en gryta och fräs lök och morötter tillsammans i några minuter. Tillsätt tomatpuré, fond och vatten. Koka upp och låt sjuda ca 10 min.
Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil. Skär fisken i tärningar och lägg ner dem i  kastrullen tillsammans med tomaterna. Låt sjuda 8-10 min under lock eller tillsa fisken är genomkokt. Rör försiktigt ner grädde, sambal oelek och dill och låt alltsammans få ett uppkok.
Ta bort grytan från plattan och vänd försiktigt ner kräftstjärtarna. Garnera ev med lite dill. Servera genast med aiolin och ett gott bröd.
 
 
 

Löjromspizza

Skrivet 2019-10-19 Klockan 17:51:02

Gott att ha på tapasbuffen
 
1 färdig pizzabotten, gärna gjord på surdeg
creme faiche
riven ost
löjrom
rödlök
gräslök
 
Bred creme fraiche på botten och strö över riven ost, sätt in i ugnen en stund så att osten smälter. 
Låt svalna.
Toppa med löjrom, creme fraiche, rödlök och gräslök.
 
 

VITLÖKSRÄKOR MED PERSILJA OCH CITRON

Skrivet 2019-10-19 Klockan 17:46:04

6 personer (som tapas)
Tid: 15 minuter

Du behöver:

4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor (hackade)
1 nypa chiliflagor
400 g råa skalade räkor (MSC-märkta)
saft från 1/2 citron
1 nypa flingsalt
1 näve slätbladig persilja (hackad)

Gör så här:

Värm olivolja i en stekpanna och stek vitlöksklyftor tillsammans med en nypa chiliflingor. Tillsätt räkorna och tillaga på hög värme i cirka 2–3 minuter, tills de blivit rosa. Pressa över saften från 1/2 citron och strö över persilja och flingsalt. Servera med ett gott lantbröd.

 

Krämig pasta i tomatsås

Skrivet 2019-10-19 Klockan 17:36:56

6 port
 
400 g pasta av valfri sort (gärna farfalle, fussilli eller penne)

Tomatsåsen:
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
2 pkt krossad tomat (gärna finkrossad)
2-3 dl grädde
1 dl vatten
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk paprikapulver
1 msk balsamvinäger eller 1 tsk socker
1 tsk dijonsenap
Salt (gärna örtsalt)
Svartpeppar
200 g riven ost av valfri sort (mozarella, parmesan eller vanlig hushållsost funkar utmärkt)
 
Gör såhär:

Hacka löken och fräs i olja tills den mjuknar. Pressa i vitlöken, tillsätt oregano, basilika och stek lite till under omrörning. Häll i krossad tomat, vatten, balsamvinäger, dijonsenap, paprikapulver, salt och svartpeppar, låt puttra i ca 15 min. Koka pastan under tiden och sila av. Häll grädde i såsen och koka upp, låt sjuda långsamt i ca 5 min. Vill du ha en gräddig sås tillsätter du 3 dl grädde, för en rödare sås har du i 2 dl. Vänd sedan i pastan och den rivna osten, rör om tills osten smälter och såsen täcker pastan. Strö på finhackad persilja eller basilika och servera med sallad, köttbullar eller korv. Enkelt och gott!
 
 
 
 

Sweet chililax i ugn med ris

Skrivet 2019-10-19 Klockan 17:29:00

Detta var alldeles fantastiskt gott, laxen bara smälte i munnen. Tyvärr gör inte bilden rätten rättvisa.
 
4 port
 

Lax

  • 500 gram laxfiléer tinade
  • 1 krm salt cirka, efter smak
  • 1 krm svartpeppar cirka, efter smak
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sweet chilisås

Tillbehör

  • 3 dl ris
  • 250 gram morötter
  • 1 msk smör
  • 0,5 st Limefrukt
 
  • Om laxen är fryst, ta ut och tina.
  • Sätt ugnen på 175 grader. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

Lax

  • Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar efter smak.
  • Blanda ihop creme fraiche, vatten och sweet chilisås och häll över laxen. Sätt in i ugnen ca 12 min.

Tillbehör

  • Koka upp saltat vatten. Skala och skär morötterna i stavar och koka dem ca 4-5 min. Sila av vattnet och tillsätt smör till morötterna. Skär limen i klyftor.
  • Servera sweet chililaxen tillsammans med ris, morötter och limeklyftor.
 
 

Panerad kyckling med smörslungad spenat

Skrivet 2019-10-19 Klockan 17:22:30

4 port


500 g kycklingfiléer

Panering
2 äggulor
2 dl riven parmesanost
1/2 tsk paprikapulver
21/2 msk vatten
1/2 dl vetemjöl
11/2 tsk salt
2 krm peppar
3 msk smör

Tomatsås
1 gul lök
1 msk smör
400 g hela konserverade tomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad el 1 msk färsk finhackad basilika

Smörslungad spenat
650 g färsk spenat (1 stor påse väger 500 g)
2 msk smör
1 vitlöksklyfta

Tomatsås

Hacka och fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt tomaterna och krossa dem med en sked. Pressa över vitlök och koka såsen några min. Smaka av med salt, peppar och basilika.

Dela kycklingfiléerna så de blir tunna. Lägg dem på en skärbräda och banka ut dem med botten av en tung kastrull.

 Panering Blanda äggulor, parmesan, paprikapulver och vatten i en skål. Blanda mjöl och salt på en tallrik. Doppa kycklingfiléerna först i mjölblandningen och därefter i äggblandningen. Stek filéerna ca 5 min på medelvärme i smör tills de är genomstekta och fått fin färg.

 Spenat Skölj spenaten och fräs den i smör. Smaka av med salt, peppar och vitlök.

Servera kycklingen med tomatsås, spenat och kokt pasta eller ris.

 

Vinbärsstek

Skrivet 2019-10-19 Klockan 17:14:09

4 port
 
850 g nötkött, tex rostbiff, innanlår eller bogstek
3 dl buljong
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1/2 dl äkta kinesisk soja
1 tsk timjan
1 tsk enbär, hela
2 krm svartpeppar
1 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
 
Sås
 
8 dl kokspad
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde 
5 msk vetemjöl
1 msk svartvinbärsgele
 
Koka upp buljong, svartvinbärssaft och soja. 
 
Lägg i kryddor, buljongtärning, vitlök och den gula löken delad i stora bitar. Koka upp.
 
Stick i en köttermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Lägg ner köttet i porterblandningen och låt sjuda tills köttets innertemperatur är 75˚.
 
Ta upp köttet och låt det vila 20 min innan det skärs upp. Sedan skär du den i tunna skivor.
 
Sila kokspadet och koka upp skyn till såsen. Vispa samman mjölet, mjölken och grädden. Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen koka 3-5 min, smaka av med svartvinbärsgele.
 
 
 
 

Ugnsstekt Kyckling i Lergryta

Skrivet 2019-10-19 Klockan 16:58:35

 Det är inte särskilt ofta som jag använder min lergryta men ibland så händer det och det blir ju så gott.
 
3-4 port
 
ugn 250˚
 
1 kyckling ( ca1 kg)
3-4 persiljekvistar
2-3 citronklyftor som doppas i dragon
2 msk olja eller flytande margarin
1 tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
2 tsk äkta soja
 
Blötlägg hela lergrytan i kallt vatten i minst 15 min.
 
Om du använder fryst kyckling så ska den tinas. Skölj kycklingen väl. Lägg persilja och citronklyftor inuti kycklingen. Vrid vingarna bakåt och lås dem på ryggen. 
 
Blanda fettet med salt, peppar och soja. Pensla kycklingen runt om och lägg ner den i lergrytan med bröstet upp, sätt på locket.
 
Ställ in grytan i kall ugn, mitt i ugnen och sätt igång ugnen på 250˚. Låt stå i ca 1 1/2 tim.  Tag ev av locket de sista 15 min för att få mer färg.
 
 
 
 
 

Fisk Elisabeth

Skrivet 2019-10-19 Klockan 16:38:47

För många år sedan kom det en kokbok från Mjölkfrämjandet som heter Barnens bästa mat och det händer fortfarande att jag gör något från den, som detta receptet med en urgod fisksås.
 
10 barnportioner
 
850 g fiskfilé av kolja eller torsk
1 tsk salt
2 krm citron- eller vitpeppar
 
Elisabethsåsen
 
300 g champinjoner
1/2 purjolök
1 röd paprika
1/2 gul lök
1 msk smör
1 bruk (400 g) krossade tomater
2 msk vetemjöl
4 1/2 dl mjölk
2 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning 
2 msk dill
 
Gör så här:
 
Dela fiskfileerna i lagom bitar. Lägg dem i en vattensköljd ugnsfast form, strö över citron- eller vitpeppar. Täck med lock eller aluminiumfolie. Låt fisken sjuda i ugn 175˚ ca 25 min, innertemperatur på fisken ska vara ca 55˚.
 
Gör såsen under tiden genom att skölja, ansa och finfördela grönsakerna. Fräs alla grönsaker utom de krossade tomaterna. Efter en stund tillsätter du tomater och fiskbuljongtärning, låt puttra tills vätskan kokt in.
Pudra över mjöl, häll i mjölken och creme fraiche.
Låt såsen koka ytterligare ca 5 min och smaka av, strö över hackad dill.
 
 
 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se