Torskrygg med hummersås
4-6 port
Torskrygg, djupfryst: 6 bitar á ca 150 gr/person
Salt
Olja att smörja ugnsformen med
Hummersås till 6 bitar torskrygg:
Creme frâiche, naturell, kokbar (34%): 2 dl
Hummerfond: 2½ msk
Konjak: 2½ msk
Tomatpuré: ½ dl
Ketchup: 2 msk
Kajennpeppar: 1 krm
Salt: 2 krm
Vetemjöl: ¾ msk
Dekoration:
Pepparrot, färsk, att riva strax före servering
Citronskivor
Dillkvistar
Gärna också räkor eller kräftstjärtar
Servera till:
Kokt potatis
Gröna ärtor, djupfrysta
Babyplommontomater
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader och ugnsgallret på mittfalsen.
2. Smörj en ugnsform.
3. Blanda alla ingredienser till hummersåsen (utom vetemjölet) i en bunke och rör om. Sikta sedan ner ¾ msk vetemjöl med en tesil och vispa med en handvisp tills alla mjölklumpar försvunnit.
4. Tag torskryggarna direkt från frysen, salta dem lätt på båda sidor och lägg dem i den smorda ugnsformen. (Det går lika bra med färsk torskrygg eller sejrygg.)
5. Bred hummersåsen över.
6. Kör in formen i ugnen och låt den stå där 45 minuter. (Torskryggarna är klara när köttet är riktigt vitt och temperaturen nått 56º.) Om du använder färsk torskrygg eller sejrygg är 30 minuter lagom. (Kolla även då att temperaturen kommer upp i 56 grader.)
7. Sätt på potatisen när det är 30 minuter kvar av torskryggarnas stektid.
8. Skölj grönsakerna, skiva citronen, nyp av små dillkvistar och riv pepparroten.
9. När det är dags att ta ut torskryggarna ur ugnen lägger du de frysta ärtorna i en skål och häller kokande vatten över dem. 1 minut senare är de tinade. Slå ut vattnet och häll kokande vatten över en gång till i 1 minut så blir ärtorna riktigt varma.
10. Lägg torskryggarna på tallrikar och dekorera dem.