Torskrygg med hummersås

4-6 port

Torskrygg, djupfryst: 6 bitar á ca 150 gr/person 

Salt

Olja att smörja ugnsformen med

 

Hummersås till 6 bitar torskrygg:

Creme frâiche, naturell, kokbar (34%): 2 dl

Vispgrädde: 2 dl

Hummerfond: 2½ msk

Konjak: 2½ msk

Tomatpuré: ½ dl

Ketchup: 2 msk

Kajennpeppar: 1 krm

Salt: 2 krm

Vetemjöl: ¾ msk

 Dekoration:

Pepparrot, färsk, att riva strax före servering

Citronskivor

Dillkvistar

Gärna också räkor eller kräftstjärtar


Servera till:

Kokt potatis

Gröna ärtor, djupfrysta

Babyplommontomater

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 175 grader och ugnsgallret på mittfalsen.

2. Smörj en ugnsform.

3. Blanda alla ingredienser till hummersåsen (utom vetemjölet) i en bunke och rör om. Sikta sedan ner ¾ msk vetemjöl med en tesil och vispa med en handvisp tills alla mjölklumpar försvunnit.

4. Tag torskryggarna direkt från frysen, salta dem lätt på båda sidor och lägg dem i den smorda ugnsformen. (Det går lika bra med färsk torskrygg eller sejrygg.)

5. Bred hummersåsen över.

6. Kör in formen i ugnen och låt den stå där 45 minuter. (Torskryggarna är klara när köttet är riktigt vitt och temperaturen nått 56º.) Om du använder färsk torskrygg eller sejrygg är 30 minuter lagom. (Kolla även då att temperaturen kommer upp i 56 grader.)

7. Sätt på potatisen när det är 30 minuter kvar av torskryggarnas stektid.

8. Skölj grönsakerna, skiva citronen, nyp av små dillkvistar och riv pepparroten.

9. När det är dags att ta ut torskryggarna ur ugnen lägger du de frysta ärtorna i en skål och häller kokande vatten över dem. 1 minut senare är de tinade. Slå ut vattnet och häll kokande vatten över en gång till i 1 minut så blir ärtorna riktigt varma.

10. Lägg torskryggarna på tallrikar och dekorera dem.