Vinbärsstek

4 port
 
850 g nötkött, tex rostbiff, innanlår eller bogstek
3 dl buljong
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1/2 dl äkta kinesisk soja
1 tsk timjan
1 tsk enbär, hela
2 krm svartpeppar
1 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
 
Sås
 
8 dl kokspad
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde 
5 msk vetemjöl
1 msk svartvinbärsgele
 
Koka upp buljong, svartvinbärssaft och soja. 
 
Lägg i kryddor, buljongtärning, vitlök och den gula löken delad i stora bitar. Koka upp.
 
Stick i en köttermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Lägg ner köttet i porterblandningen och låt sjuda tills köttets innertemperatur är 75˚.
 
Ta upp köttet och låt det vila 20 min innan det skärs upp. Sedan skär du den i tunna skivor.
 
Sila kokspadet och koka upp skyn till såsen. Vispa samman mjölet, mjölken och grädden. Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen koka 3-5 min, smaka av med svartvinbärsgele.