Fisk Elisabeth

För många år sedan kom det en kokbok från Mjölkfrämjandet som heter Barnens bästa mat och det händer fortfarande att jag gör något från den, som detta receptet med en urgod fisksås.
 
10 barnportioner
 
850 g fiskfilé av kolja eller torsk
1 tsk salt
2 krm citron- eller vitpeppar
 
Elisabethsåsen
 
300 g champinjoner
1/2 purjolök
1 röd paprika
1/2 gul lök
1 msk smör
1 bruk (400 g) krossade tomater
2 msk vetemjöl
4 1/2 dl mjölk
2 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning 
2 msk dill
 
Gör så här:
 
Dela fiskfileerna i lagom bitar. Lägg dem i en vattensköljd ugnsfast form, strö över citron- eller vitpeppar. Täck med lock eller aluminiumfolie. Låt fisken sjuda i ugn 175˚ ca 25 min, innertemperatur på fisken ska vara ca 55˚.
 
Gör såsen under tiden genom att skölja, ansa och finfördela grönsakerna. Fräs alla grönsaker utom de krossade tomaterna. Efter en stund tillsätter du tomater och fiskbuljongtärning, låt puttra tills vätskan kokt in.
Pudra över mjöl, häll i mjölken och creme fraiche.
Låt såsen koka ytterligare ca 5 min och smaka av, strö över hackad dill.