Fläskfilé med tacosmak och rostad vitlökspotatis
4 port
500 g fläskfilé
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
2 tsk torkad oregano eller 1 msk hackad färsk
2 dl riven mozzarella
Sås
1/2 gul lök
1 röd paprika
1 msk smör
2 dl creme fraiche
1 brk tacosås, 230 g
2 dl sky
1 msk konc kalvfond
1 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
2 krm peppar
ugn 225*
Skiva köttet och stek i smör i en stekpanna. Strö över salt, peppar och oregano. Lägg köttet i en ugnssäker form. Häll 2 dl vatten i stekpanna och ta tillvara skyn.
Sås: Hacka löken och strimla paprikan. Fräs lök och paprika i smör i en kastrull. Tillsätt creme fraiche, tacosås, sky och fond. Koka upp. Blanda mjölet med lite kallt vatten och rör ner i såsen. Sjud några minuter under omrörning. Smaka av med salt & peppar.
Häll såsen över köttet och strö över den rivna osten.
Gratinera i 20 min mitt ugnen tills osten smält och allt är varmt.
Servera med vitlökspotatis och en sallad.
Vitlökspotatis
Potatis
2 msk smör eller olja
2 vitlöksklyftor
salt
Sätt ugnen på 250* och skär potatisarna i halvor. Lägg dem på en ugnsplåt.
Smält smöret, pressa ner vitlöken och pensla potatisarna med blandningen.
Salta potatisarna och strö ev över parmesanost eller färska kryddor.
Grädda längst ner i ugnen 40-50 min, sänk temperaturen till 230* när du sätter in potatisen. Tiden kan variera beroende på potatisarnas storlek, de ska vara mjuka och fått lagom färg.