Äpplepaj

Ingredienser

  • ca 800 g äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk socker
  • 1 krm flingsalt
  •  smör till formen
Smuldegen
  • 125 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 1/2 tsk flingsalt
Till servering
  •  vaniljsås
 

Gör så här

  Sätt ugnen på 225°C.
 
Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
 
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
 
Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.