Laxpaj med spenat
8 port
75 g smör
2 dl mjöl
3/4 dl kesella
Fyllning:
300 g laxfile
1 lite purjolök
1 msk smör
100 g babyspenat
1 rivet skal citron
3 ägg
3 dl gräddmjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost
Gör så här:
Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt kvarg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl 30 min. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Skär laxen i små bitar. Skölj och skär purjolöken i ca 1 cm stora skivor. Fräs purjolöken i smör i en panna. Tillsätt spenat och fortsätt fräsa tills spenaten är mjuk och glansig. Vänd ner citronskalet. Fördela lax och spenatfräs i pajskalet. Vispa samman, ägg, gräddmjölk, salt och peppar. Häll det i pajskalet och strö över osten. Grädda i mitten av ugnen 30-35 min.