Klassisk matjestårta

Bara älskar olika sorter sillatårtor och provar gärna olika, denna gjorde vi till påsk men passar ju även vid andra tillfällen.
 
6-8 pers
 
75-100 g smält smör
200 g kantskuren kavring
 
Fyllning:
 
3 gelatinblad
2 bråk matjessill a 200 g
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
4 dl creme fraiche
150 g naturell cream cheese
 
Garnering:
 
2 msk klippt gräslök
1 knippa rädisor
 
Smält smöret. Kantskär och kör brödet till smulor i en matberedare. Blanda ner smöret. Smörj en form med avtagbar botten, ca 24 cm i diameter. Kläm även fast smort bakplåtspapper i botten. Tryck ut smulorna i formen och ställ i kylen en stund. 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten 10 min.
Hacka matjessillen i små bitar. Finhacka löken. Klipp gräslöken fint och finhacka dillen. Blanda samman lök, sill, gräslök och dill. 
Mixa creme fraiche och färskost. Värm ca 1/4 av blandningen i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i kastrullen på svag värme.
Vänd ner sillröran i den kalla creme fraicheröran. Tillsätt gelatinblandningen, blanda noga.  Bred ut fyllningen ovanpå bottnen och frys in i minst 6 timmar.
Garnera med gräslök och skivade rädisor.