Plankstek

4 pers
 
800g  utskuren biff  (200 g /person)
  •  salt
  •  peppar
  •  4 st tomater
  •  smör
  •  färsk sparris, förkokas
Potatismos
  •  1 kg potatis (mjölig sort)
  •  3 st äggulor
  •  3 msk smör
  •  3 msk matolja
  •  salt
  •  peppar
Tillbehör: Sås efter smak, vi valde en bearnissås
 
Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke.                    
Häll i äggulorna och smöret samt oljan och rör om. Smaka av med salt och peppar.                    
Biffen: Torka av biffarna så att de är torra. Salta och peppra på varje sida. Banka lätt på varje biff så att de blir jämntjocka. Skär bort eventuella senor.    
 Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek biffarna i 1–3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten.        
Sätt på grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker.                     
Låt plankan svalna. Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan. Lägg på köttet, tomaterna, de förkokta sparrisarna.    
 Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills moset har fått en gyllengul färg. Klicka på bearnaisesåsen och servera.  
 
           
 
(foto: privat)