Pinocchiotårta

ca 12 bitar
 
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
 
Maräng
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse (50 g) mandelspån
 
Fyllning:3 dl vispgrädde
 
Gör så här:
 
Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30x40.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner detta med mjölken. Bred ut smeten i långpanna.
Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner sockret och vispa ytterligare några minuter. Bred marängen lite ojämnt över smeten i formen. Strö på mandelspånen.
Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min.
Låt kakan svalna något. Lossa den från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären.
Vispa grädden och bred den på ena bottnen med marängsidan uppåt. Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt. Skär tårtan med vass kniv i lagom stora bitar.