Chokladsufflé

 
6 port

Ingredienser:

Till formarna:

Chokladsufflé:

Servering:

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Tina hallonen om de är frysta.

Ta fram 6 st formar som rymmer ca 1,5 dl och tål ugn. Har man något större formar så kan man ta färre antal formar.

Smörj formarna med smöret och strö socker i dem, så mycket socker som fastnar i smöret. Ställ formarna i frysen.

Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Dela under tiden chokladen i mindre bitar. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen smält och du fått en krämig chokladsmet. Rör ner saltet.

Dela äggen i äggulor och äggvitor, ett i taget. Häll äggvitorna i en vispskål och äggulorna vispas ner en i taget i chokladsmeten.

Vispa marängsmeten: Vispa äggvitorna till ett tjockt skum med elvisp och tillsätt därefter strösockret, rör om försiktigt först (med elvispen) och fortsätt sedan vispa med elvisp på högsta hastighet till smeten blir fast igen. Det ska gå och vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rör sig.

Blanda sedan ner marängsmeten i chokladsmeten försiktigt. Det är viktigt att man rör ner detta väldigt försiktigt och till en början nästan vänder ner, snarare än rör ner, sedan kan man röra lite mera på slutet tills det blir en jämn smet.

Fördela smeten i formarna. Formarna kan fyllas nästan upp till kanten, men ha gärna en centimeters marginal upp till kanten eftersom de höjer sig lite i ugnen.

Till hit kan chokladsuffléerna förberedas om man vill. Ställ i så fall in dem i kylen där de kan stå upp till 4 timmar (ev. längre, har ej testat).

Grädda mitt i ugnen i 175°C i 10-12 minuter. De ska vara gräddade på ytan med rinniga inuti. Mot slutet höjer sig suffléerna lite grann i ugnen och då är de klara.

Ställ ugnsformarna på ett fat och lägg hallon bredvid. Sikta florsocker över. Servera!