Rågbitar

1,5 dl råkross
4 dl vatten
2 dl matyoghurt
1 dl porter
25 gram jäst
 
2 msk matolja
1 msk ljus sirap
2 tsk salt  
3 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl

  1. Mät upp rågkrosset i en bunke.Koka upp vattnet och häll det hett över rågkrosset.Rör om och ställ åt sidan att svälla i ca.60 min.
  2. Värm yoghurten och portern fingervarm.Smula ner jästen och rör tills den löst sig.Häll ner i den ljumma krossblandningen.
  3. Stöt fänkålen och tillsätt den tillsammans med oljan,sirapen och saltet.
  4. Blanda sist ner rågmjöl och vetemjöl special.Knåda till en blank och smidig deg. Låt vila i bunken under bakduk i ca.1 timma.
  5. Olja 2 matskedar och klicka upp den jästa degen på plåt med bakplåtspapper utan att arbeta den alltför mycket så att luften går ur.Låt jäsa 30 min.Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Strö ev. lite rågmjöl över de färdigjästa frallorna.Grädda i mitten av ugnen 8-10 min.



(foto:privat)