Rågbitar
1,5 dl råkross | |
4 dl vatten | |
2 dl matyoghurt | |
1 dl porter | |
25 gram jäst | |
2 msk matolja | |
1 msk ljus sirap | |
2 tsk salt | |
3 dl grovt rågmjöl | |
8 dl vetemjöl |
- Mät upp rågkrosset i en bunke.Koka upp vattnet och häll det hett över rågkrosset.Rör om och ställ åt sidan att svälla i ca.60 min.
- Värm yoghurten och portern fingervarm.Smula ner jästen och rör tills den löst sig.Häll ner i den ljumma krossblandningen.
- Stöt fänkålen och tillsätt den tillsammans med oljan,sirapen och saltet.
- Blanda sist ner rågmjöl och vetemjöl special.Knåda till en blank och smidig deg. Låt vila i bunken under bakduk i ca.1 timma.
- Olja 2 matskedar och klicka upp den jästa degen på plåt med bakplåtspapper utan att arbeta den alltför mycket så att luften går ur.Låt jäsa 30 min.Sätt ugnen på 225 grader.
- Strö ev. lite rågmjöl över de färdigjästa frallorna.Grädda i mitten av ugnen 8-10 min.
(foto:privat)