Potatismosöverbakad bolognese

4 pers

400 g nötfärs
1 stor gul lök
1 morot
1 stjälk selleri
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 hönsbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 brk krossade tomater (400 g)
1 dl rödvin

Potatismos:

800 g potatis av mjölig sort eller bakpotatis
½ dl mellangrädde
1 ägg
2 msk smör
½ dl finriven färsk parmesanost
1½ tsk salt

Gör så här:
1. Skala och hacka lök och morot. Ansa och hacka selleri. Fräs det hackade i oljan i en gryta. Lägg i färsen och stek under omrörning tills den är jämt grynig. Krydda med salt och peppar.

2. Tillsätt smulad buljongtärning, skalad och pressad vitlök, lagerblad, timjan, krossade tomater och rödvin. Koka upp under omrörning och koka på svag värme ca 25 min.

3. Sätt ugnen på 250*. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten under lock. Häll av vattnet och och ånga av. Mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt grädden under omrörning. Blanda i ägg, smör och ost. Smaka av med salt.

4. Lägg färsen i en ugnsäker form eller fördela den i fyra portionsformar. Bred över moset och gratinera mitt i ugnen och gratinera mitt i ugnen ca 10 min.

Garnera ev med timjanblad och servera.



(Källa: Allt om mat nr 15 2008, foto privat)