Laputabröd

DAG 1

Skållning
250 g fint rågmjöl, ca 4½ dl
5 dl vatten

DAG 2

Raskdeg
50 g jäst
1 1/4 dl vatten
400 g rågsikt, ca 6½ dl

Till degen
600 g rågsikt, ca 1 liter
600 g vetebröd special, ca 1 liter
3 3/4 dl vatten
1 ½ dl rapsolja
1½ dl ljus sirap
1 msk salt


Gör så här

Dag 1: Häll rågmjölet i en bunke. Slå över det heta vattnet och rör om. Den klistriga smeten ska stå i rumstemperatur till nästa dag, övertäckt med plast.

Dag 2: Gör en raskdeg av jäst, vatten och rågsikt. Blanda ner den skållade mjölblandningen.

Arbeta degen kraftigt, helst i en hushållsassistent, men det går även bra att arbeta den för hand. Låt degen vila 2 timmar.

Värm vattnet till fingervärme, ca 37 grader. Häll vatten, olja, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl special i raskdegen.

Arbeta ihop till en seg och elastisk deg. Låt degen jäsa en timma. Stjälp upp degen på ett bakbord och knåda ihop den.

Dela degen i fyra delar och forma varje del till en stor bulle. Låt bullarna vila 5 minuter.

Forma degbullarna till avlånga limpor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt limporna jäsa i en timma. Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda bröden 10 minuter längst ner i ugnen. Sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader och grädda ytterligare cirka 25 minuter.



(foto:privat)