Bacontoppad Köttfärspaj
1 gul lök
ca 1 dl svarta oliver utan kärnor
olja till stekning
400 g blandfärs
2 msk tomatpuré
1 msk oregano
ca 3 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 ägg
salt och peppar
1 pkt bacon
Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Lite creme fraiche till servering
1. Sätt ugnen på 200*.
2. Blanda ingredienserna till pajdegen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i pajform med ca 23 cm i diameter och låg kant. Ställ formen i frysen ca 15 min. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 5-10 min.
3. Riv löken och hacka oliverna.
4. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek köttfärsen på hög värme tills den får fin färg. Tillsätt tomatpurén, löken, oliverna och oreganon. Häll på ca 3 dl vatten och låt köttfärsen koka tills vätskan kokat bort. Låt svalna.
5. Blanda neer creme fraiche och ägg. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Fördela baconskivorna över pajen och grädda i ugnen på 175* i ca 35 min. Låt pajen svalna och servera sedan med en enkel sallad och en klick creme fraiche.
(foto:privat)