Västerbottensruta med löjrom
Ingredienser 6-8 pers
- 200 g riven västerbottensost
- 1 rulle kyld smördeg (250 g)
- 3 ägg
- 2 dl crème fraiche
- 1 liten rödlök
- 1 1/2 dl gräddfil
- 100 g löjrom
- 1 ask smörgåskrasse
- salt och peppar
- dillvippor till garnering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel.
3. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt.
4. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
5. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen.
6. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna.
7. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. Toppa dem med en klick gräddfil och löjrom. Avsluta med rödlök, klippt krasse och dillvippor.
(källa: Buffé nr 4 2011, foto:privat)