Läckert Grovbröd

2 bröd

Dag 1

1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl linfrön
1 dl kruskakli
2 dl solrosfrö
ev 2 tsk hel kummin
3 tsk salt
1 dl ljus sirap
4 dl vatten

Dag 2

5 dl vatten
100 g jäst
ca 15 dl mörkt lantbrödsmjöl

1. Dag 1: Mät upp alla de torra ingredienserna samt sirapen i en bunke. Koka upp vattnet och häll det hett över de torra ingredienserna. Rör om och låt bunken stå övertäckt till nästa dag.

2. Dag 2: Låt vattnet sjuda upp och häll det över den grova blandningen. Rör om och låt det stå en kort stund tills blandningen håller fingervarm temperatur.

3. Smula ner jästen i blandningen och rör om . Blanda ner lantbrödsmjölet och arbeta samman till en slät och smidig deg.

4. Smörj två avlånga 1½ l bakformar och klicka ner degen i formarna. Släta till ytan med vattensköljd hand. 

5. Ställ bröden att jäsa 20 min. Sätt ugnen på 225*.

6. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 min. Stjälp upp bröden och låt dem kallna inlindande i bakduk.



(foto:privat)