Pasta al Forno

Antal portioner: 4
Ingredienser

  500 g penne eller annan kort pasta
  125 g mozzarella, i små bitar
  1.5 dl riven parmesanost

Köttfärssås
  300 g nötfärs
  1 st gul lök, finhackad
  2 st vitlöksklyftor, finhackade
  3 st blekselleristjälkar, tunt skivade
  2 st morötter, skurna i små bitar
  500 g krossade tomater
  2 dl rött vin
  10 st basilikablad
  0.5 dl olivolja
  2 tsk salt
1 1 nypa socker

Béchamelsås
1.5 1.5 msk smör
1.5 1.5 msk vetemjöl
3 3 dl mjölk
2 2 krm salt
0.5 0.5 krm malen vitpeppar
1 1 nypa riven muskot

Gör så här

1. Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.

2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.

3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.

4. Sätt ugnen på 225°.

5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.

6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.

7. Gratinera i ugn i 20 minuter.




(källa: www.recept.nu, paolo roberto, foto: privat)