Hålkakor

4 st

50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
½ dl ljus sirap
2 tsk salt
2 tsk stöt anis eller fänkål
5 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl

Gör så här:
1 Smula sönder jästen i en degbunke och hää i den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt matfett, sirap, salt och kryddor. Blanda sist ner rågsikt och vetemjöl och arbeta degen blank och smidig. Låt den vila övertäckt i ca 30 min.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Kavla ut bitarna till platta runda kakor som läggs på bakpappersklädda plåtar. Nagga dem och tag ut ett runt hål i mitten på varje kaka. Låt dem jäsa till dubbel storlek vilket tar sa 35 min. Sätt ugnen på 225*.
3. Grädda de färdigjästa kakorna i 10-12 min. Lägg dem att svalna på bakgaller under bakduk.



(foto:privat)