Morotsrutor

24 st
  • 2 morötter, stora (ca 200 g)
  • 50 g margarin eller ½ dl flytande margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ tsk salt
  • 2 msk sirap eller socker
  • 13-14 dl rågsikt (ca 750 g) eller vetemjöl
Ugnstemperatur
  • 225º

Gör så här

Skala och finriv morötterna. Smält det fasta margarinet. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken.

Dela sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 min.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Platta ut degen i smord långpanna (ca 30 x 40 cm). Skär degen med mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt på ugnen.

Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Tag brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Form

Långpanna, ca 30x40 cm