Hallontoscamuffins

Muffins ca 15 st

Du behöver:

  • 2 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 100 gram smält smör
  • 3-4 msk hallonsylt

Toscasmet:

  • 50 gram smör
  • ¾ dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde
  • 1 påse mandelspån, 50 gram

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned i smeten.

3. Tillsätt smält smör som du låter svalna lite och rör om.

4. Häll direkt smeten i aluminiumformar för mazariner/muffins så att de fylls till ungefär tre fjärdedelar. Det är viktigt att du göra detta direkt och ställer in i ugnen direkt om smöret inte är helt avsvalnat eftersom värmen sätter igång jäsprocessen hos bakpulvret.

5. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 11-12 minuter.

6. Under tiden gör man toscasmeten: Lägg/häll smör, socker, mjöl och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt smöret smälta och rör om till en jämn smet. Rör ner mandelspånen. Låt sedan koka upp och låt sjuda några minuter på svag värme.

7. Ta ut kakorna ur ugnen efter 11-12 minuter (de är då lite mer än halvfärdiga) och klicka på knappt 1 tesked hallonsylt på varje kaka.

8. Klicka därefter toscasmeten ovanpå sylten och ställ sedan in kakorna i ugnen ytterligare cirka 6-7 minuter tills kakorna fått en gyllene färg.

(foto: privat)
recept från www.recepten.se