Saftiga limpor i långpanna

4 bröd

Skållning 
4 dl vatten
3 dl rågsikt

Deg 
100 g jäst
8 dl mjölk
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl matolja
1 dl farinsocker
4 tsk salt
ca 28 dl rågsikt

Gör så här:
1.
Koka upp vattnet till skållningen och häll det hett över rågsikten. Rör kraftigt en stund, gärna med maskin, tills den är slät coh klumpfri. Täck med bakduk och låt svalna till rumstemperatur, eller gärna över natten.
2. Smula ner jästen över skållningen. Värm mjölken och matlagningsyoghurten fingevarm. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.
3. Tllsätt oljan, farinsockret och saltet. Rör om.
4. Blanda ner rågsikten och arbeta till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den vila i bunken ca 30 min.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i fyra lika stora bitar.
6. Forma degbitarna till släta limpor coh lägg dem o en smord eller bakpappersklädd långpanna. Pensla gärna med lite olja mellan bröden så går det lättare att dela på dem sedan. Pricka dem med gaffel.
7. Ställ bröden att jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250*
8. Ställ de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen. Sänk genast värmen till 200* och grädda i ca 35 min.
9. Stjälp bröden ur formen och lägg dem på ett galler. Pensla med kallt vatten för att undvika att ytan blir hård. Låt dem svalna under bakduk.