Festlig gryta till söndagsmiddag

Idag blev det en köttgryta gjord på fläskgrytbitar.

Festlig gryta

Muffins 4 port

Du behöver:

  • 300-400 g benfritt fläskkött från filé, bog eller skinka
  • 1 gul lök
  • 200 g svamp, t.ex. champinjoner, färska eller frysta
  • 2 msk margarin eller smör
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl svampbuljong (tärning + vatten)
  • 100 g rökt skinka
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 dl grädde

Gör så här:

Skär köttet i drygt 1 cm tjocka strimlor. Skala och hacka löken. Borsta färsk svamp, skölj den om det behövs och skiva den.

Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttet på ej för stark värme och lägg över det i en gryta.

Lägg svampen i pannan och låt det mesta av vätskan koka in.


Fräs den sedan med löken i lite fett en god stund. Blanda det med köttet. Strö över salt, peppar, vetemjöl och rör om. Späd med buljong och koka upp under omrörning.

Klipp den rökta skinkan i strimlor direkt i grytan. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och grädde. Koka under lock på svag värme, fläskfilé ca 10 min, bog eller skinka ca 20 min. Smaka av.

Servera ur grytan med kokt ris, potatis och kokta grönsaker t.ex. broccoli och blomkål eller en sallad

(receptet kommer ifrån www.recepten.se)



Lycka till!!