Söndagmiddag med fisk

Ja nu är även söndagsmiddagen avklarad och det blev fisk idag, vi älskar fisk hela familjen och sen Tjabbe var i Norge och fiskade så har det blivit att vi har fisk lite mer ofta. Idag blev det  Fiskgratäng med apelsin & hummersås mm väldigt gott.

4 port

600 g torskfilé
1 tsk salt
1 purjolök
1 msk smör eller margarin
2 krm timjan

Potatismos

8-10 potatisar
2 msk smör
2 äggulor
½-1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sås

1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1½ dl vatten
1½ msk hummerfond
1 dl matlagningsgrädde
rivet skal och saft av en ½ apelsin

Ugn 200*

1. Ansa och skölj purjolöken. Skär den i tunna ringar och fräs den mjuk och glansig tillsammans med matfettet i en stekpanna. Bred ut i en smord ugnsäker form. Salta torskfiléerna och lägg dem ovanpå purjolöken. Strö över timjan.

2. Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa i potatispress och blanda med smör och äggulor. Smaka av med salt och vitpeppar. Spritsa eller klicka moset runt formens kant.

3. Sås: Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Tillsätt vatten och fond och låt koka en minut under vispning. Rör i grädde, skal o saft av apelsinen. Koka upp. Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 25 min. Servera med en blandad sallad.

Smaklig spis!